Onze mama’s
Mama Zuhal
Zuhal Ates werd in 1972 in Amster- dam geboren. Haar ouders komen uit een dorp in de Turkse provin- cie Kayseri, in Centraal-Anatolië. In de jaren zestig ging haar vader als gastarbeider naar Nederland. Haar moeder en broertje van 6 volgden rond 1970. Na Zuhal werd nog een zusje geboren. Zuhal deed de modevakschool en volgde daarna aan het mbo en hbo een opleiding voor personeels- en organisatie-adviseur. In die functie heeft ze bij een bank en in de autobranche gewerkt. Ze is in 1994 getrouwd met een Nederlandse man en ze hebben twee zoons.
‘Op de Academy hadden we het erover wat je droom is en hoe je die kunt realiseren. Jaren daarvoor was ik op de Pure Markt geweest in het Amstelpark, een reizende zondagsmarkt in de Randstad met bijzondere
en vaak biologische producten. Dat vond ik zo geweldig, dat liet me niet meer los. Ik wilde een eigen marktkraam. Ik wist niet hoe ik het moest aanpakken, durfde de stap niet te zetten. Maar thuis zeggen we altijd: als je iets droomt dan kan het ook, anders had je het niet gedroomd.’ Gemotiveerd door de Academy ging ze de toelating regelen voor de Pure Markt en deed
ze in 2022 haar examenopdracht voor Mama’s Koelkast Academy op de Sunday Market bij de Westergasfabriek. Op 6 februari 2023 stond
ze op de markt met een benefietactie voor de slachtoffers van de grote aardbeving in Turkije en Syrië. En ze was er op 10 april, voor de fotos- hoot voor dit boek. ‘Nu stond ik er dus echt, met m’n Turkse eten’, schreef ze op Facebook. ‘Het was mooi weer, super publiek. Na afloop nog even met Erwin door het park gelopen en de bloesem in de bomen vastgelegd. Van die dagen dat alles klopt. Heel dankbaar.’
Mama Zuhal’s specialiteiten
- Turkse keuken
- Gevulde aubergines
- bulgur salade
- Manti